Pochwalmy się naszymi regionalnymi smakołykami

Szynka o wyjątkowym smaku, najlepiej wypiekany chleb i wyśmienicie przyprawiony boczek, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. Ruszył nabór do XIV edycji konkursu O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Zgłoszenia można przesyłać do 31 marca br.

Zachęcamy mieszkańców Garwolina do udziału.

Konkurs na najlepszy produkt roku 2020 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

Jakie wyroby przesyłać?

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Więcej informacji: www.mazovia.pl

Zobacz również

Witaj majowa jutrzenko

Udostępnij Starosta Powiatu Garwolińskiego Mirosław Walicki oraz Burmistrz Garwolina Marzena Świeczak serdecznie zapraszają na powiatowo-miejskie obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 maja. W bogatym programie...

Czytaj więcej

Nadchodzące wydarzenia:

>>Archiwum wydarzeń

Kalendarz

Partnerzy Miasta